Nem volt Giggser: Neuer sem állíthatta meg az MU-t

 Alighanem eldőlt: a Manchester United Ryan Giggs és Wayne Rooney góljával teljesen megérdemelten győzött 2–0-ra a Schalke 04 otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája keddi elődöntőjében. A Unitedet az első félidőben Manuel Neuer bravúrsorozata állította meg, de a fordulás után kétszer a német kapus is tehetetlennek bizonyult.

 Neuer Giggs első ziccerét még megfogta

A két csapat tétmérkőzésen még nem találkozott egymással. Nem biztos, hogy sokan gondolták volna, hogy a BL-elődöntőben lesz az első randevújuk...

Jó iramban kezdődött a mérkőzés. Az első percekben a Schalke megpróbált kezdeményezőbben fellépni, a legnagyobb lehetőség azonban a másik oldalon, Wayne Rooney megpattanó tekerésénél adódott. Az angol támadó próbálkozását azonban nem koronázta siker a 3. percben, Manuel Neuer szép mozdulattal védett.

Az első negyedóra összességében a Manchester Unitedé volt, Javier Hernández például óriási lehetőséget puskázott el a 14. percben. A mexikói támadó a Schalke rossz lesre állítását használta volna ki, ha ziccerben el tudta volna rúgni a labdát Neuer mellett...

Japán és ecuadori játékos eddig még nem szerepelt Bajnokok Ligája-elődöntőben – egészen mostanáig. Ucsida Acuto és Antonio Valencia ugyanis ott volt a pályán Gelsenkirchenben.

Már a mérkőzés elejétől úgy tűn, hogy ezen a meccsen csak az MU nyerhet. Hernández gyakorlatilag már 25 perc elteltével mesterhármast szerezhetett volna a mérkőzésen: az említett ziccerén kívül egyszer nagy helyzetben túl önzetlen volt, és rosszul passzolt, majd  betört a tizenhatoson belülre, és keresztbe lőtt a kapu előtt.

A 27. percben ismét Neuer növelte ázsióját, a hazaiak kapusa a rutinos Ryan Giggs okos visszafejelését védte hatalmas reflexszel, egy kézzel a hosszú sarok elől. A 35. percben már komoly tűzijáték alakult ki a hazai kapu előtt, de Chicharito lövését Neuer védte, Pak ismétlése pedig Ucsidáról vágódott le. De a félidő hajrájára is maradt egy manchesteri helyzet, Ryan Giggs azonban ziccerben nem tudott túljárni a Schalke kapusának eszén.

Remek, lüktető iramú volt az első félidő, amelyben a Manchester United simán megszerezhette volna a vezetést, sőt több gólt is elérhetett volna. A hazai kapuban azonban olyan kapus állt, akit lassan nyugodtan emlegethetünk a világ legjobbjai között. Neuer tartotta meccsben a Schalkét – de nem tudta a végtelenségig útját állni a manchesteri rohamoknak.

A második félidő elején nem sok minden változott: az első játékrészben hét védést is bemutató Neuer ismét bizonyított: ezúttal Patrice Evra közeli, léc alá tartó fejesét tolta szögletre.

Az első félidőben a Manchester United 12-szer próbálkozott lövéssel. A kaput nyolcszor találták el az MU játékosai, hétszer Neuer, egyszer pedig a hazai védők hatástalanították ezeket a lehetőségeket. A Schalke négy lövéséből három talált kaput.

Egy óra játékidő elteltével a Schalke is mutatott valamit, remek kontra végén Ucsida beadása után mentettek szögletre a vendégvédők, a sarokrúgás után pedig Raúl keresztbeívelését fejelte ki Rio Ferdinand. Pár perccel később Edu tornáztatta meg Edwin Van der Sart. Ennyi puskapora volt a német csapatnak. Ezután eldöntötte a mérkőzést (és nagy valószínűséggel a továbbjutást is...) az MU.

Második ziccerét ugyanis már nem hibázta el Giggs. A 67. percben Rooney vezette a labdát a Schalke-védelem előtt keresztbe, majd remek labdával találta meg a kilépő szélsőt. A walesi játékos pedig okosan, Neuer lábai között a kapuba gurított. 0–1.

Giggs lett minden idők legidősebb gólszerzője a Bajnokok Ligájában. A walesi szélső 37 évesen és 148 naposan vette be a Schalke kapuját, megdöntve ezzel Filippo Inzaghi rekordját.

És, ha egy üzlet egyszer beindul...

Két perccel később Hernández pöckölte Rooney elé a labdát, aki Giggshez hasonlóan higgadt megoldást választott. Ezúttal Neuer mellett gurult a kapuba a labda. A német kapus ezúttal is kiszolgáltatott helyzetben volt. 0–2.

A két gól gyakorlatilag tönkre vágta a mérkőzést. A Manchester Unitednak már nem volt érdeke előremenni, a Schalke pedig nem tudott újítani. Kis túlzással mindkét csapat a lefújást várta. Ez a pillanat három perc ráadással el is érkezett, a Manchester United már csak saját magát ejtheti ki a BL-ből.