2011.04.08. 18:53 focistablog

Premier League történelem

A Premier League a világ legnézettebb bajnoksága, és ez hozza az összes bajnokság közül a legnagyobb hasznot. Nem véletlen, hogy napjainkban az angol csapatok szinte kisajátították a legrangosabb európai kupát, a Bajnokok Ligáját.
The Premier League Cup
Először a 14-ban játszották a focit Angliában. Egy legenda szerint az első labda egy bandita feje volt, szerencsére napjainkra rengeteget változott a labdarúgás, azonban a lényege ugyanaz maradt.

Ez a sportágat leginkább az iparosok és a parasztok űzték. Az arisztokraták mélyen lenézték és többször felvetődött a betiltása is. Az akár egész nap tartó mérkőzések ugyanis leginkább a tömegverekedésre hasonlítottak. Több száz résztvevő küzdött azért, hogy olykor az egymástól 5 kilométeres távolságban lévő kapukba juttassa a labdát. Nem volt ritka a halálos baleset sem. Idővel korlátozták a játékosok számát, de a felállás más volt mint napjainkban, hiszen egy jó darabig még kapusok sem voltak.

Az első angol fociklub 1857-ben, Sheffieldben jött létre. 1863-ban alakult meg az angol labdarúgó szövetség, melyet később 140 követett a világ minden táján, teljesen nemzetközivé téve ezzel a labdarúgást.

 

A Premiership 1992-ben jött létre az addigi legfelső osztályból, a Football League-ből. Jelenleg húsz csapat a tagja. Az eddigi 14 szezon alatt összesen négy csapat diadalmaskodott, a Manchester United, az Arsenal, a Chelsea, valamint a Blackburn Rovers F.C.

 

Az angol labdarúgás legsikeresebb góllövője a Premier League-ben a korábbi Blackburn Rovers és Newcastle United csatár, Alan Shearer 260 góllal. 14 szezonja alatt tíz alkalommal szerepelt a legjobb góllövők közt és háromszor kapta meg a szezon legjobb góllövőjének járó elismerést. Egyszer pedig Thierry Henry-val közösen ünnepelhették a gólirályi címet.

 

Az angol labdarúgás két kiemelkedő képességű csatára Andrew Cole és Alan Shearer a rekordtartó 34-34 szezonbeli góllal. A Manchester United csapa érte el először az 1000 gólt a Premier League-ben. Az 1000. gólt Cristiano Ronaldo szerezte a Middlesbrough ellen a 2005-06-os szezonban.

Az oldalról

Ez az oldal az angol labdarúgással foglalkozik. Itt mindent megtalálsz ami az angol labdarúgással kapcsolatos. Híreket,érdekességeket olvashatsz a Premier League-ben szereplő csapatokról és az ott játszó játékosokról. Az európai kupaporondon elért eredményekről is találsz cikkeket. Az edzői sorsokat és a lehetséges játékos átigazolások is nyomon követheted. Természetesen az angol válogatottról is találsz információkat. Jó böngészést!