Az MU kettős sikerrel búcsúztatta a Chelsea-t

A Manchester United a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján hazai pályán 2–1-re legyőzte a Chelsea-t, ezzel 3–1-es összesítéssel bejutott az elődöntőbe. A „vörös ördögök” az első félidőben Javier Hernández góljával szerezték meg a vezetést, majd a Ramires kiállítása miatt emberhátrányba kerülő Chelsea Didier Drogba révén egyenlített, azonban ugyanabban a percben Pak Dzsi Szung találatával újra magához ragadta a vezetést az MU, és ezzel a győzelmet is megszerezte Sir Alex Ferguson legénysége, amely várja ellenfelét a Schalke–Internazionale párharcból.

Carlo Ancelotti Fernando Torrest, Nicolas Anelkát és Florent Maloudát nevezte a Chelsea támadósorába a visszavágón, az olasz szakember Didier Drogbát csak a kispadra ültette a „vörös ördögök” otthonában, azaz a spanyol, francia, francia triótól várta a gólokat. A Manchester United kezdőcsapatában nem volt nagy meglepetés, a névsor két pont híján (Rafael helyett O'Shea, illetve Valencia helyett Nani) megegyezett a Stamford Bridge-en kifutottak listájával.

A találkozót a hazai csapat kezdte, nagy iramban kezdődött a mérkőzés, az első percekben azonban nem alakult ki nagy helyzet.

Az első beívelést Nani szabadrúgása hozta, Petr Cech viszont lekapta a labdát. Nyújtózkodnia kellett a túloldalon Edwin van der Sarnak is, a kapuvédő Ramires szlalomozós-flipperes megindulásánál vetődött ki bátran a kapujából. A tíz perc végén Pak Dzsi Szung okozott némi zavart a Chelsea védelmének bal oldalán, de sarkazása után a „kékek” lekapcsolták az akciót.

A 12. percben Fernando Torres emelkedett magasra, fejese után a kapu mellé pattogott a labda. Még ugyanabban a percben Ramires mentett nagyot a saját kapujánál, a szöglet után pedig Torres szerzett labdát. Az első nagy helyzetet Nicolas Anelka lövése hozta meg, labdája alig zúgott el a bal oldali kapufa mellett. Rooney távoli, kevésbé reményt keltő lövéssel válaszolt.

Rio Ferdinand megsérült a találkozó elején, ennek ellenére a pályán tartotta őt Alex Ferguson. A Chelsea labdatartási fölényben volt, és Malouda megindulása után már másodszor vezetett veszélyes akciót, Lampard lövése azonban nem járt eredménnyel.

Az első 15 perc után mintha mindegyik csapat megérezte volna, hogy milyen sok veszélyt jelentenek az ellenfél támadásai, kicsit óvatosabban rohantak mindkét oldalon a középpályások. A 26. percben Javi Hernández zörgette meg a hálót, ám lesről tette – akárhogy is, centiken múlt a dolog...

Fél óra elteltével Van der Sar „hozta a szívbajt” az MU drukkereire Vidics hibája után: a holland nagyon meredeken futott ki a tizenhatoson kívülre, de remek becsúszó szerelést bemutatva mentette meg a kritikus helyzetet. A 33. percben Ramires kapott sárga lapot a Nanival szembeni szabálytalanságért, de a szabadrúgásból nem alakult ki komoly lehetőség.

A brazil után gyorsan Malouda és Terry is „besárgult”. A félidő végi enyhe manchesteri fölény pedig Javi Hernández révén góllá érett a 43. percben. John O'Shea szöktette a jobb oldalra átkeveredő Ryan Giggset, aki nagyszerűen centerezett, középen ismét jött Chicharito, aki közelről a léc alá helyezett: 1–0!  Így a „vörös ördögök” 2–0-s összesítéssel vonulhattak pihenőre.

A szünetben a mostanság szokásos, szürke formáját hozó Fernando Torres helyére Didier Drogba állt be. A Chelsea kapcsolt is egyet a sebességfokozaton, de Lampard és Malouda lövése sem talált kaput, majd Drogba is próbálkozott, de az ő ígéretes próbálkozása is mellé ment az 57. percben.

A „kékek” egyre többször túlságosan is kinyíltak, ami Rooney és Hernández játéka mellett természetesen az MU számára is mind több kontralehetőséget jelentett. Essien rizikós helyzetben szabálytalankodott Chicharitóval szemben, megúszta, majd néhány másodperccel később Lampard faultolta Rooneyt, Nani szabadrúgását viszont Ivanovics kifejelte.

A londoniaknál eközben Anelkát Salomon Kalou váltotta. Az MU-nél ezekben a percekben a védekező oldal dominált: Nemanja Vidics a tizenhatoson belül szerelt tanárian, míg Rooney a félpályánál szerzett labdát nagyot küzdve.

A 67. percben a teljes chelsea-s hátsó „magassor” előre ment Lampard szögleténél, a „kékek” el is fejelték a labdát, Alex fejese azonban mellé ment. A túloldalon előbb Nani lövése okozott komoly gondot Cechnek, majd Giggs fejese jelentett nagy veszélyt, még ha a kapuvédőnek utóbbi esetben nem is kellett nagyon megszenvednie a labda megszerzéséért.

A 70. percben még nagyobb bajba került a vendégcsapat: Ramires – sárga lapos „múlttal” – rúgott oda hátulról Naninak, a játékvezető pedig az újabb sárga cédula felmutatása után ki is állította a középpályást: tíz főre fogyatkozott az Ancelotti-csapat!

Drogba újabb kísérlete után ismét a játékvezető került a figyelem középpontjába, Alex buktatta a ziccerben kiugrani készülő Nanit, a védő azonban nemhogy pirosat, még lapot sem kapott – így azért mindenképp enyhe ítéletnek tűnt a portugál bíró döntése.

A 77. percben Didier Drogba révén szépített a Chelsea: Mikael Essien adott nagyszerű labdát az elefántcsontpartinak, aki mellel átvette a labdát, majd a jobb alsó sarokba zúdította. 1–1.

Másodperceken belül érkezett azonban a válasz: Pak Dzsi Szung még ugyanebben a percben helyzetbe került 10 méterre a kaputól, majd ő is a bal alsó sarokba lőtt: 2–1! (összesítésben: 3–1) Ryan Giggstől jött ezúttal is az assziszt, aki a párharcban harmadik gólpasszát osztotta ki (a walesi a legutóbbi négy manchesteri BL-gólnál közvetlenül segédkezett!) – jó az öreg a háznál.

Az emberhátrányban küzdő Chelsea-t érthetően nagyon megfogta a gyors válasz, a gól után percekig a vörös mezesek lábain vándorolt a labda, tíz perc telt el, míg Malouda lövése révén – Van der Sar tolta ki a labdát – a vendégek ismét fel tudtak mutatni valamit.

A 90. percben Lampard fejese után  keserűen csóválta meg a fejét, amiben benne volt már a kiesés tudomásul vétele is. A három perces hosszabbítás már nem osztott, nem szorzott: a Manchester United kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel búcsúztatta londoni riválisát, és várja a Schalke–Internazionale párharc továbbjutóját.