Oda a triplázás: a Man. United elbukott a City ellen

A Manchester City jutott az angol FA-kupa fináléjába, miután az elődöntőben Yaya Touré 52. percben szerzett góljával legyőzte a Manchester Unitedet. Roberto Mancini együttese a döntőben a Bolton Wanderers–Stoke City mérkőzés győztesével találkozik.

 Jogos az öröm, a Man. City búcsúztatta a városi riválist

 Dimitar Berbatov már a találkozó elején nyerőemberré válhatott volna, a bolgár támadó azonban két óriási ziccert is elpuskázott. Később kiderült, ezek a hibák a Manchester United továbbjutásába kerültek. A kilencven perc során ugyanis nem tudott betalálni a MU, s Yaya Touré gólja miatt búcsút inthetett a döntőbeli szereplésnek.

Ezzel az is biztossá vált, hogy Sir Alex Ferguson legénységének ebben a szezonban nem sikerülhet a triplázás. A Bajnokok Ligájában és a bajnokságban azonban még jó esélye van a csapatnak a végső győzelemre.

A City elleni meccs 15. percében Berbatov őrizetlenül került szembe Joe Harttal, de a City kapusa hatalmas bravúrral hárított. Nem sokkal később Nani vitte le az alapvonalig a labdát, majd középre adását követően Berbatov bevetődve rúgta a labdát az üres kapu fölé.

A 32. percig kellett várni az első ígéretes City-lehetőségre, ekkor Gareth Barry keveredett lövőhelyzetbe, de némileg kiszorított pozícióból csak az oldalhálót találta el. Nem sokkal később Mario Balotelli tornáztatta meg Edwin van der Sart, a holland kapus szögletre tolta az olasz csatár 25 méteres lövését.

A helyzetek felrázták a világoskékeket, akik a folytatásban már tartották a lépést az addig fölényben futballozó MU-val.

Sőt! A második félidő elején Yaya Touré a vezetést is megszerezte Roberto Mancini együttesének. Az elefántcsontparti játékos Michael Carrick hibáját használta ki (a középpályás csúnyán eladta a labdát saját térfelén), s lőtt közelről Van der Sar lába között a kapuba. 1–0.

A bekapott gól megzavarta a „vörös ördögöket”, a 63. percben Joleon Lescott meg is duplázhatta volna a City előnyét, de közeli fejese célt tévesztett. Három perc múlva a másik oldalon Nani találta el a kapufát szabadrúgásból.

A mérkőzés utolsó húsz percében (amelyben Paul Scholes kiállítása miatt emberhátrányban futballozott a United) mindent elkövetett a Manchester United az egyenlítés érdekében, de ezúttal nem segítette ki fantasztikus hajrája Ferguson együttesét.

A tv-közvetítés során az angol operatőrök gyakorlatilag többet mutatták a lelátón helyet foglaló, az angol f-betűs szót a tévében a kelleténél gyakrabban használó, eltiltását töltő Wayne Rooneyt, mint magát a mérkőzést. Az angol válogatott támadó gólja(i) ezúttal nagyon hiányoztak a Unitednek. Igaz, a másik oldalon sem játszhatott (sérülés miatt) az első számú gólfelelős, Carlos Tévez.

Roberto Mancini együttese tehát bejutott a döntőbe, amelyben a Bolton Wanderers–Stoke City mérkőzés győztesével találkozik.

ELŐDÖNTŐ
MANCHESTER CITY–MANCHESTER UNITED 1–0 (0–0)
London, Wembley, Vezette: Dean
MANCHESTER CITY: Hart – Zabaleta, Kompany, Lescott, Kolarov – De Jong, Barry, A. Johnson, (Wright-Phillips, 79.), Y. Touré, Silva (Vieira, 86.) – Balotelli. Menedzser: Roberto Mancini.
MAN. UNITED: Van der Sar – O'Shea, (Fabio, 84.) Ferdinand, Vidics, Evra – Pak, Scholes, Carrick, Valencia (Hernández, 66.), Nani – Berbatov (Anderson, 74.). Menedzser: Sir Alex Ferguson.
Gólszerző: Y. Touré (52.)
Kiállítva: Scholes (72.)