Pokolra küldte a „vörös ördögöket" a City

Ma délután nagy rangadót rendeztek a Premier League-ben: a United és a City az Old Traffordon csapott össze. Vajon megcibálja az angol oroszlán bajszát a feltörekvő trónkövetelő a manchesteri megaderbin? – tettük fel a kérdést a mérkőzés előtt. Nos, olyan választ adott erre Roberto Mancini alakulata, amelyről még évtizedek múlva is beszélni fogunk!

Az első csapás a hatból: Mario Balotelli köszön be a házigazdáknak

Amikor legutóbb a két manchesteri klub állt az angol élvonal élén, még Sir Winston Churchill volt az ország miniszterelnöke, és bizony alighanem félrenyelte a túlvilágon óriásszivarjai egyikét a politikus-legenda, amikor megtudta, hogyan és milyen pénzekből gazdálkodik manapság a City.

Az első negyedóra masszív hazai mezőnyfölényt és elkeseredett támadásokat hozott, amelyeket a City-védelem meglehetősen könnyedén hárított.

A 22. percben tulajdonképpen az első veszélyesebb támadásából előnyhöz jutott a City: David Silva ugratta ki a bal oldalon James Milnert, aki visszagurított a 16-osra, ahonnan Mario Balotelli a bal sarokba lőtt. Az 0–1 után csak egy helyzetet tudott kialakítani az első félidőben a hazai csapat, de hiába adott Wayne Rooney fontos labdát a gólnál nagyot hibázó Jonny Evansnek, a védő hét méterről lyukat rúgott úgy, hogy a labda a támaszkodó lábáról kifelé pattant.

A City középső védői minden beadásnál résen voltak, középen pedig bár többször is ügyesen összejátszott Rooney és Danny Welbeck, általában nyolc kék mezes is tornyosult a saját 16-osán belül. Az első játékrészben nem is talált fogás rajtuk az MU támadógépezete.

A második pedig nem úgy indult, ahogyan azt Ferguson az öltözőben kiadta parancsba, hiszen a 47. percben Jonny Evans előbb maga elé engedte Balotellit, majd lerántotta a 16-os vonalánál, és ezért azonnal piros lapot kapott. Emberhátrányban mutatta be a legveszélyesebb akcióit az MU, de a 60. percben újabb gólt kapott: ismét Silva és Milner játszott össze, ezúttal a jobb oldalon, utóbbi beadását pedig Mario Balotelli két lépésről a jobb sarokba bombázta: 0–2.

Sir Alex válaszképpen beküldte a súlytalan Nani helyére Javier Hernándezt, ám nem sokkal később eldőlt a mérkőzés: Balotelli tette ki jobbra sarokkal a labdát Milnernek, ő futtatta Micah Richardsot, aki tökéletesen centerezett, Sergio Agüero pedig két lépésről nem hibázott. A 0–3 után sem adta fel a hazai gárda, és Darren Fletcher egy ragyogóan kivitelezett lövéssel szépíteni tudott (1–3).

Ami egyúttal az MU becsületgólját is jelentette, hiszen a hátralévő időben valósággal kivégezte a City a „vörös ördögöket" – a világklasszisként parádézó David Silva és a csereként beállt Edin Dzeko tetszés szerint lőtte a gólokat az összeomló hazaiaknak. A 90. minutumban Dzeko mattolta egy szöglet után az ellenfelet (1–4), majd gólpasszt váltott Silvával: előbb ő ugratta ki a spanyolt a jobb oldalon, míg utána ő kapott asszisztot a balon, és mindkét lövés hajszálpontos volt: 1–6. Belefért még az is a Citynek, hogy Dzeko a végén hat méterről az égbe bombázzon – így is éppen elég volt mindez a Manchester Unitednek, amely beállított hazai rekordvereségét el az angol élvonalban.

Vajon megcibálja az angol oroszlán bajszát a feltörekvő trónkövetelő a manchesteri megaderbin? – tettük fel a kérdést a mérkőzés előtt. Nos, olyan választ adott erre Roberto Mancini alakulata, amelyről még évtizedek múlva is beszélünk!

 

PREMIER LEAGUE
9. FORDULÓ
Manchester United–Manchester City 1–6 (Fletcher 81., ill. Balotelli 22., 60., Agüero 75., Dzeko 89. 91., D. Silva 90.)