Wenger a nyáron nem árusítja ki a csapatát

Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere nem akarja kiárusítani a legnagyobb sztárjait a nyári átigazolási szezonban. A francia szakember csapatára ma fontos mérkőzés vár: ha az Arsenal kikap a Boltontól, végleg lemondhat a bajnoki címről – igaz, amúgy sincs túl sok esélye a csapatnak, amely lehet, hogy inkább már a második hely megszerzésére hajt. A Manchester Unitedot irányító Sir Alex Ferguson közben élvezi, hogy együttese még mindig a tabella élén áll – miközben a riválisoknak egyre kevesebb meccsük van hátra.

 Fabregas most sem eladó

Az Arsenal, úgy tűnik, ebben a szezonban is trófea nélkül marad, az viszont elvitathatatlan, hogy Arsene Wenger irányítása alatt klasszisjátékosok kerülnek elő kis túlzással a semmiből.

Egy évvel ezelőtt még szinte senki sem tudta, hogy ki az a Jack Wilshere, mára azonban a legtöbb elitklub szívesen látná soraiban az angol játékost, akit az esztendő legjobb fiatal játékosának választottak Angliában. Mellette már évek óta téma Cesc Fabregas visszaigazolása a Barcelonába, a francia menedzsernek azonban nincs szándékában kiárusítani a csapatát.

„Amikor négy vagy öt évre aláírsz valahová, a megállapodáson keresztül az elhivatottságodat fejezed ki a klub felé, amellyel majd trófeákat szeretnél elhódítani. Az azonban egyetlen szerződésben sem szerepel, hogy ha az első évben nem nyersz semmit, elhagyhatod a csapatot" – vélekedett Wenger.

„Mindenki úgy beszél, mintha a futballisták nem lennének felelősek azért, mert nem nyer egy csapat. Ők is felelősek, akárcsak én. Egy klub a játékosok, a menedzser és a filozófia egységéről szól. Ez szöges ellentétben áll azzal, hogy kijelenti valaki: ha nem nyerünk semmit, távozom."

A szakember éppen ezzel indokolja, hogy a mások által körbeudvarolt labdarúgóktól a londoniaknak nem kell megválniuk.

„Miért adnánk el Fabregast? Egy csapatot építettünk Cesc köré, és most már van egy Wilshere-ünk is. Mindkettejüket meg akarjuk tartani."

Az Arsenalt az utóbbi években a szezon előtt rendre leírták. A Chelsea és a Manchester City komoly pénzügyi és ennek kapcsán játékosállománybeli megerősödése után sokan még a „top4-tagság” megőrzésére sem tartották képesnek a gárdát.

Ezzel szemben Wenger legénysége mindig ott van a legjobbak között a bajnokság végén. Az igazán nagy bravúr azonban nem sikerül, ahogy ebben a s szezonban sem valószínű, hogy bajnoki aranyat ünnepelhetnek az „ágyúsok”.

Az esély azonban még megvan rá, ehhez azonban az Arsenalnak mindenképpen meg kellene nyernie a mai, Bolton elleni idegenbeli meccsét. Az mindenesetre biztos, hogy mindkét félnek van mit kijavítania. A Bolton a múlt hét végén megrendítő pofont kapott a Stoke Citytől, amely 5–0-ra nyert ellene az FA-kupa elődöntőjében, míg az észak-londoniak csak két döntetlenre voltak képesek. Igaz, a Liverpool (1–1) és a Tottenham (3–3) sem számított könnyű ellenfélnek.