A Chelsea sem tudta megállítani a Manchester Unitedet

A Manchester United 3–1-re legyőzte hazai pályán a Chelsea-t az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság ötödik fordulójának rangadóján. A „vörös ördögök” büntetőt is hibáztak, míg Fernando Torres megtörte április óta tartó gólcsendjét, ám ez csak a szépítésre volt elég.

Smalling fejesével szerezte meg a vezetést a Manchester United

André Villas-Boas, a Chelsea menedzsere a mérkőzés előtt elmondta, nem olyan fontos számukra az MU elleni összecsapás.

„A mi érdekeltségünk a meccsen minimális. A játékosok előtt adva van a lehetőség, hogy kiaknázzák a tehetségüket, és élvezzék a játékot. Az a menedzser, akit az első öt mérkőzés alapján ítélnek meg, semmiről sem tehet, ez a klubtulajdonost minősíti” – mondta Villas-Boas, aki mindössze kilencéves volt, amikor Sir Alex Ferguson az MU-hoz került.

Elkezdődött a mérkőzés. A Manchester Untied indította útjára a labdát.

Megszerezte a vezetést a nyolcadik percben a Manchester United a kezdeti Chelsea-fölény után: Ashley Young – aki idénybeli ötödik gólpasszát jegyezte – végzett el szabadrúgást a bal oldalról mintegy 25 méterről, a középen berobbanó Christopher Smalling zavartalanul fejelt a hálóba öt méterről. 1–0

A 22. percben újabb helyzetet dolgozott ki a Chelsea: Raul Meireles emelt elegánsan Frank Lampardhoz, aki mintegy nyolc méterről a bal oldali kapufa mellé lőtt. Mezőnyfölényben játszottak az utóbbi percekben a vendégek, ám nem tudták ezt gólra váltani.

A 26. percben ordító helyzetet hagyott ki a Chelsea: Mata indította a remek ütemben kilépő Torrest, aki a bal oldalról nagyon önzetlenül adott középre, az érkező Ramires senkitől sem zavartatva mintegy hat méterről oda lőhette volna, ahová akarja, ehelyett telibe találta De Geát.

A 31. minutumban Torres lőtt ollózó mozdulattal méterekkel mellé, majd egy perccel később Ashley Cole bal oldali beadását a spanyol csatár csúsztatta meg, a labda a hosszún érkező Sturridge-hoz került, akinek lövését könnyedén hárította De Gea.

Tovább növelte előnyét a Manchester United: Evans szenzációs 40 méteres keresztlabdája hajszálpontos volt Naninak, a portugál válogatott szélső átvétel után bevezette a labdát középre, majd mintegy 23 méterről irgalmatlan erővel kilőtte a jobb felsőt. 2–0

Az első félidő lefújása előtt úgy tűnt, hogy az utolsó percek eseménytelenül telnek, ám az MU gondoskodott róla, hogy ez ne legyen így: Jones harcosan próbált labdát szerezni a Chelsea tizenhatosán belül, végül a földön fekvő John Terry felszabadításába Nani lépett bele, a labda így Wayne Rooney elé pattant, aki hét méterről kíméletlenül Cech kapujába vágta azt. 3–0

Véget ért az első játékrész, a Chelsea szinte végig mezőnyfölényben játszott,ám a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat: a Manchester United háromszor is bevette a vendégek kapuját, így megnyugtató előnnyel vonulhattak pihenőre a „vörös ördögök”.

A Chelsea kezdte élesebben a második játékrészt: a csereként beálló Nicolas Anelka ugratta ki remekül Fernando Torrest, aki a bal oldalról mintegy hét méterről helyezett De Gea hálójába. 3–1. A spanyol válogatott csatár április óta nem volt eredményes a Chelsea-ben.

Mintha az öltözőben maradt volna a Manchester United az első néhány percben, a Chelsea pedig ott folytatta, ahol az első félidőben abbahagyta. Ramires időközben megkapta a mérkőzés első sárga lapját. 

Az 53. percben Mata dolgoztatta meg De Geát, a spanyol kapus azonban kiszedte a rövid alsóba tartó labdát. Két perccel később Rooney megpattanó lövése a kapufán csattant, a kipattanóra lecsapó Nanit Bosingwa állította meg szabálytalanul a tizenhatoson belül, így büntetőt kapott a United. Rooney állt a labda mögé, ám elcsúszott a lövés pillanatában, így méterekkel mellélőtt. Maradt a 3–1.

Érdekesség, hogy a Premier League 2011–2012-es kiírásában az eddig megítélt 18 büntetőből mindössze nyolcat értékesítettek a csapatok.

A kihagyott MU-tizenegyest követően ismét mezőnyfölényben játszott a Chelsea, a csereként beálló Romelu Lukaku és Nicolas Anelka is színt hozott a Chelsea támadójátékába. A 72. percben Torres lövését hárította De Gea, majd a kipattanót ismét a spanyol támadó vágta rá mintegy 12 méterről, ám ezúttal fölé lőtt.

A 77. percben Rooney ismét gólt szerezhetett volna: Evra kapott remek passzt a bal oldalon, középre adása elment John Terry lába mellett, így lett jó Rooneynak, aki mintegy hat méterről belsőzte a bal oldali kapufára a labdát, a kipattanót Javier Hernández az oldalhálóba bombázta. Az eset után le is kellett cserélni a hazaiak támadóját, hiszen lövés közben Ashley Cole rácsúszott a lábára, így nem tudta folytatni a találkozót, Dimitar Berbatov állt be helyette.

Torres tehette volna izgalmasabbá a végjátékot: Ramires ugratta ki remekül a spanyol támadót a MU védői mögött, Torres remek ütemben húzta el a labdát De Gea mellett, majd hat méterről az üres kapu mellé lőtt jó egy méterrel. Kell-e ennél nagyobb helyzet?

A 91. percben Rooney kapott zseniális labdát a Chelsea-védelem mögé, egy az egyben vezethette a Chelsea kapujára a labdát, majd nagyon önzetlenül lepasszolta az érkező Berbatovnak, aki kapura is belsőzte a labdát, ám a visszaérő Ashley Cole a gólvonalról mentett becsúszva.

Véget ért a mérkőzés, a Manchester United 3–1-re legyőzte a Chelsea-t, ezzel továbbra is hibátlan a bajnokságban. Wayne Rooney öt mérkőzésen eddig kilenc gólt szerzett, s ezzel vezeti a góllövőlistát.

André Villas-Boas első bajnoki vereséget szenvedte el a Chelsea kispadján, míg Fernando Torres április óta tartó gólcsendjét törte meg. 

PREMIER LEAGUE
5. FORDULÓ
Manchester United–Chelsea 3–1
Gólszerzők: Smalling (8.), Nani (37.), Rooney (45.), ill. Torres (46.)
AZ ÁLLÁS
1. Manchester United 5 5 21–4 +17  15
2. Manchester City 5 4 1 17–5 +12  13
3. Chelsea 5 3 1 1 8–6 +2  10
4. Newcastle 5 2 3 4–2 +2  9
5. Stoke City 5 2 2 1 3–5 –2  8
6. Aston Villa 5 1 4 6–4 +2  7
6. Everton 4 2 1 1 6–4 +2  7
8. Liverpool 5 2 1 2 6–7 –1  7
9. Queens Park Rangers 5 2 1 2 4–6 –2  7
9. Wolverhampton 5 2 1 2 4–6 –2  7
11. Tottenham 4 2 2 7–8 –1  6
12. Sunderland 5 1 2 2 6–4 +2  5
13. Norwich City 5 1 2 2 5–7 –2  5
14. Swansea 5 1 2 2 3–5 –2  5
15. Wigan 5 1 2 2 4–7 –3  5
16. Blackburn 5 1 1 3 7–10 –3  4
17. Arsenal 5 1 1 3 6–14 –8  4
18. Fulham 5 3 2 4–7 –3  3
19. Bolton 5 1 4 8–13 –5  3
20. West Bromwich Albion 5 1 4 3–8 –5  3